‘Zo snel mogelijk mondkapjesplicht voor openbare binnenruimtes in Nederland’

Volgens het Amerikaanse RIVM zijn 'hele kleine druppeltjes' een van de belangrijkste verspreiders van het coronavirus en daarom worden mondkapjes nogmaals aangeraden. Dit staat in het nieuwste advies van het CDC, zo meldt EenVandaag.

Volgens het Amerikaanse RIVM zijn ‘hele kleine druppeltjes’ een van de belangrijkste verspreiders van het coronavirus en daarom worden mondkapjes nogmaals aangeraden. Dit staat in het nieuwste advies van het CDC, zo meldt EenVandaag.

Het Amerikaanse RIVM, het CDC, schrijft in hun nieuwste advies dat ‘ademhalingsdruppeltjes of kleine deeltjes, zoals die in aerosolen, bijdragen aan het verspreiden van het coronavirus als een besmet persoon hoest, niest, zingt, praat of ademhaalt’. Microbioloog Amrish Baidjoe ziet graag zo snel mogelijk een mondkapjesplicht. “Het is hoog tijd. Nederland is een van de laatste bastions ter wereld waar we nog niet de maskers aanbevelen openbare binnenruimtes, waar we geen anderhalve meter afstand kunnen houden”, zegt hij.

Luchtstroom-expert Ruud Verdaasdonk van de Universiteit Twente is het met Baidjoe eens. Hij vindt het onbegrijpelijk dat op niet veel meer plekken mondkapjes verplicht zijn. “Praktisch gezien is dit het beste wat we op korte termijn kunnen doen.” Uit zijn onderzoek blijkt dat er bij mondkapjes weliswaar ruimtes zijn waaruit lucht ontsnapt, maar omdat men daarna de lucht weer door de stof inademt blijft een deel van de aerosolen wel degelijk in de stof hangen.

Verdaasdonk toonde eerder ook al aan dat niezen in de elleboog juist geen goed idee. Doordat je met kracht lucht in de kleine hoek van je elleboog niest, kaats je het juist verder de ruimte in. Toch is het nog steeds een basisadvies van het RIVM. In eerste instantie begreep de wetenschapper dat wel. “Je houdt je handen schoon en verspreidt het op die manier niet, maar inmiddels is dit wel een voortschrijdend inzicht te noemen, waar premier Rutte het zo vaak over heeft.”

Up2Date! ontvangen?

Voer je e-mailadres in om regelmatig Up2Date! in je digitale brievenbus te ontvangen.

Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Enable Notifications    Ok No thanks