Verband tussen blootstelling aan rook in de eerste vier levensjaren en manifestatie van hyperactiviteit en gedragsproblemen bij kinderen

Leeswijzer onderzoek

Houd bij het interpreteren van onderzoeksresultaten altijd rekening met de volgende aandachtspunten:

- Onderzoeken hebben bijna altijd wel een of meerdere beperkingen (bv. in de onderzoeksopzet, onderzoeksmethode, bias e.d.). Vaak staan deze vermeld in het discussiestuk van het onderzoeksartikel.
- Onderzoekers kunnen een conflict of interest hebben zoals bijvoorbeeld sponsoring door farmaceutische bedrijven. Ook dit staat vaak vermeld in het onderzoeksartikel.
- Ga nooit alleen maar af op een abstract van een onderzoeksartikel (of op een artikel wat naar aanleiding hiervan is gepubliceerd op het Kennisblog), maar controleer de informatie ook zelf altijd nog op kwaliteit en betrouwbaarheid in de originele bron.

Je kunt onderzoek en artikelen tot op zekere hoogte beoordelen met hulpmiddelen, bijvoorbeeld met de beoordelingscriteria voor relevantie en betrouwbaarheid van de Rijksuniversiteit Groningen.

Een nieuwe studie heeft aangetoond dat kinderen die in de eerste vier levensjaren zijn blootgesteld aan roken, vaker symptomen van hyperactiviteit en gedragsproblemen vertonen. De bevindingen van de studie zijn consistent met dierstudies die het effect van blootstelling van de omgeving aan nicotine op de voortdurende ontwikkeling van de hersenen in regio’s gerelateerd aan hyperactiviteit en impulsiviteit aantonen. De studie is gepubliceerd in het Journal of Child Psychology and Psychiatry.

Het verband tussen de blootstelling aan roken en symptomen van hyperactiviteit en gedragsproblemen bleef overigens significant na controle voor het niveau van gezinsarmoede, opvoeding door ouders, (familiaire) voorgeschiedenis van ADHD, depressie en obstetrische complicaties.  Bovendien was het verband onveranderd bij uitsluiting van moeders die tijdens de zwangerschap rookten.

#roken #hyperactiviteit #gedragsproblemen

Gatzke‐Kopp, L., Willoughby, M.T., Warkentien, S., Petrie, D., Mills‐Koonce, R. and Blair, C. (2019), Association between environmental tobacco smoke exposure across the first four years of life and manifestation of externalizing behavior problems in school‐aged children. J Child Psychol Psychiatr. doi:10.1111/jcpp.13157

1
Hulp nodig?
Hoi! Ik help je graag. Je kunt met mij whatsappen via deze knop. Let op: Deze functie is bedoeld voor communicatie tussen een websitebezoeker en de redactie. Dit kan zowel een zorgprofessional als een patiënt zijn. Echter, er wordt geen medische informatie of advies gegeven.

Met vriendelijke groet,
Sander Brouwer
GGZ Verpleegkundig Specialist
Redactie Kennisblog
Powered by