Verband tussen blootstelling aan rook in de eerste vier levensjaren en manifestatie van hyperactiviteit en gedragsproblemen bij kinderen

Een nieuwe studie heeft aangetoond dat kinderen die in de eerste vier levensjaren zijn blootgesteld aan roken, vaker symptomen van hyperactiviteit en gedragsproblemen vertonen. De bevindingen van de studie zijn consistent met dierstudies die het effect van blootstelling van de omgeving aan nicotine op de voortdurende ontwikkeling van de hersenen in regio's gerelateerd aan hyperactiviteit en impulsiviteit aantonen. De studie is gepubliceerd in het Journal of Child Psychology and Psychiatry.

Een nieuwe studie heeft aangetoond dat kinderen die in de eerste vier levensjaren zijn blootgesteld aan roken, vaker symptomen van hyperactiviteit en gedragsproblemen vertonen. De bevindingen van de studie zijn consistent met dierstudies die het effect van blootstelling van de omgeving aan nicotine op de voortdurende ontwikkeling van de hersenen in regio’s gerelateerd aan hyperactiviteit en impulsiviteit aantonen. De studie is gepubliceerd in het Journal of Child Psychology and Psychiatry.

Het verband tussen de blootstelling aan roken en symptomen van hyperactiviteit en gedragsproblemen bleef overigens significant na controle voor het niveau van gezinsarmoede, opvoeding door ouders, (familiaire) voorgeschiedenis van ADHD, depressie en obstetrische complicaties.  Bovendien was het verband onveranderd bij uitsluiting van moeders die tijdens de zwangerschap rookten.

#roken #hyperactiviteit #gedragsproblemen

Gatzke‐Kopp, L., Willoughby, M.T., Warkentien, S., Petrie, D., Mills‐Koonce, R. and Blair, C. (2019), Association between environmental tobacco smoke exposure across the first four years of life and manifestation of externalizing behavior problems in school‐aged children. J Child Psychol Psychiatr. doi:10.1111/jcpp.13157

Up2Date! ontvangen?

Voer je e-mailadres in om regelmatig Up2Date! in je digitale brievenbus te ontvangen.

Geef een reactie

Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Enable Notifications    Ok No thanks