Verband tussen behandelvoorkeur van patiënt met uitval en betere behandelrelatie: een systematische review en meta-analyse

Leeswijzer onderzoek

Houd bij het interpreteren van onderzoeksresultaten altijd rekening met de volgende aandachtspunten:

- Onderzoeken hebben bijna altijd wel een of meerdere beperkingen (bv. in de onderzoeksopzet, onderzoeksmethode, bias e.d.). Vaak staan deze vermeld in het discussiestuk van het onderzoeksartikel.
- Onderzoekers kunnen een conflict of interest hebben zoals bijvoorbeeld sponsoring door farmaceutische bedrijven. Ook dit staat vaak vermeld in het onderzoeksartikel.
- Ga nooit alleen maar af op een abstract van een onderzoeksartikel (of op een artikel wat naar aanleiding hiervan is gepubliceerd op het Kennisblog), maar controleer de informatie ook zelf altijd nog op kwaliteit en betrouwbaarheid in de originele bron.

Je kunt onderzoek en artikelen tot op zekere hoogte beoordelen met hulpmiddelen, bijvoorbeeld met de beoordelingscriteria voor relevantie en betrouwbaarheid van de Rijksuniversiteit Groningen.

Psychiatrische patiënten die een  behandeling volgen die hun eigen voorkeur heeft, zouden minder snel geneigd zijn om vroegtijdig te stoppen met behandeling. Ook hebben deze patiënten een betere behandelrelatie met de behandelaar. Dit blijkt uit een systematische review en meta-analyse. De bevindingen onderstrepen volgens de onderzoekers de noodzaak van de inbreng van de patiënt in de behandeling. Hierdoor zou het percentage van patienten in behandeling kunnen stijgen en kunnen de financiële kosten van voortijdige uitval verminderd worden.

Discussie
De inbegrepen studies komen voornamelijk uit de Verenigde Staten en hebben vooral plaatsgevonden onder deelnemers (n=5294) met een depressie. Meer bewijs zou moeten worden verzameld over de verbanden tussen voorkeur en klinische resultaten in verschillende landen, met gevarieerde gezondheidszorgsystemen, en met deelnemers met een breder bereik van diagnoses voordat de resultaten kunnen worden gegeneraliseerd.

#behandelrelatie #consensus

Windle, E., Tee, H., Sabitova, A., Jovanovic, N., Priebe, S., & Carr, C. (2019). Association of Patient Treatment Preference With Dropout and Clinical Outcomes in Adult Psychosocial Mental Health Interventions. JAMA Psychiatry. https://doi.org/10.1001/jamapsychiatry.2019.3750

1
Hulp nodig?
Hoi! Ik help je graag. Je kunt met mij whatsappen via deze knop. Let op: Deze functie is bedoeld voor communicatie tussen een websitebezoeker en de redactie. Dit kan zowel een zorgprofessional als een patiënt zijn. Echter, er wordt geen medische informatie of advies gegeven.

Met vriendelijke groet,
Sander Brouwer
GGZ Verpleegkundig Specialist
Redactie Kennisblog
Powered by