Smartphonegebruik en primaire hoofdpijn

Gebruik van smartphones bij patiënten met primaire hoofdpijn (hoofdpijn zonder oorzaak) hangt samen met meer medicijngebruik en minder pijnverlichting, blijkt uit nieuw onderzoek onder 400 patiënten van 14 jaar of ouder. De resultaten zijn gepubliceerd in Neurology Clinical Practice.

Onderzoekers ontdekten dat 96% van de patiënten met #hoofdpijn die #smartphones gebruikten, pijnstillers nam vergeleken met 81% van de patiënten met hoofdpijn die geen smartphone gebruikten. Ook meldden smartphonegebruikers dat ze minder pijnverlichting ervoeren van pijnstillers versus mensen die geen smartphones gebruikten – met 84% van de smartphonegebruikers die matige of volledige verlichting van hoofdpijnpijn meldden versus 94% van de niet-gebruikers.

Hoewel de resultaten moeten worden bevestigd met grotere en meer rigoureuze onderzoeken, zijn de bevindingen volgens artsen zorgwekkend, omdat het gebruik van smartphones snel groeit. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van mobiele telefoons kan worden geassocieerd met een scala aan symptomen, waaronder hoofdpijn, maar er is een gebrek aan bewijs over de associatie tussen primaire hoofdpijn (hoofdpijn zonder oorzaak) en smartphonegebruik.

Studie
Om het verband tussen smartphonegebruik en verergering van hoofdpijn te bepalen, identificeerden de onderzoekers 400 patiënten van 14 jaar of ouder met primaire hoofdpijn, waaronder migraine, spanningshoofdpijn en andere soorten hoofdpijn zonder duidelijke oorzaak. Deelnemers werden verdeeld in twee groepen – niet-smartphonegebruikers en smartphonegebruikers. Het primaire doel van de studie was om het verband te onderzoeken tussen het gebruik van mobiele telefoons en ‘nieuwe’ hoofdpijn, gedefinieerd als primaire hoofdpijn die chronisch werd of aanzienlijk erger werd of de ernst van primaire hoofdpijn verhoogde.

Migraine was het meest voorkomende type hoofdpijn in beide groepen, gevolgd door chronische migraine / chronische spanningshoofdpijn. De duur van hoofdpijnsymptomen, het verloop van de hoofdpijn en het aantal maandelijkse hoofdpijnepisoden waren vergelijkbaar tussen beide groepen, maar er waren opvallende verschillen in hoofdpijnkenmerken.

De leeftijd bij het begin van de hoofdpijn was ouder in de groep van niet smartphone gebruikers. Bovendien rapporteerde deze groep minder aura dan de groep van smartphone gebruikers. Er waren ook verschillen tussen de groepen in patronen van gebruik van pijnstillers en de hoeveelheid pijnverlichting verkregen uit deze medicatie.
Niet smartphonegebruikers namen een lager gemiddeld aantal pillen voor acute behandeling en hadden meer volledige verlichting met medicatie, vergeleken met smartphonegebruikers.

De oorzaak van het probleem is niet duidelijk. Dit kan de nekpositie van de gebruiker zijn, de verlichting van de telefoon, vermoeide ogen of de stress om altijd verbonden te zijn. Er kan ook een ander kenmerk zijn dat kan leiden tot veel mobiel gebruik.

Smartphone use and primary headache. Pratik Uttarwar, Deepti Vibha, Kameshwar Prasad, Achal Kumar Srivastava, Awadh Kishor Pandit, Sada Nand Dwivedi
Neurol Clin Pract Mar 2020, 10.1212/CPJ.0000000000000816; DOI: 10.1212/CPJ.0000000000000816

1
Hulp nodig?
Hoi! Ik help je graag. Je kunt met mij whatsappen via deze knop. Let op: Deze functie is bedoeld voor communicatie tussen een websitebezoeker en de redactie. Dit kan zowel een zorgprofessional als een patiënt zijn. Echter, er wordt geen medische informatie of advies gegeven.

Met vriendelijke groet,
Sander Brouwer
GGZ Verpleegkundig Specialist
Redactie Kennisblog
Powered by
%d bloggers liken dit: