Review en meta-analyse: de effecten van ADHD-medicatie op functionele beperkingen

Een nieuwe review en meta-analyse heeft bevestigd dat medicamenteuze behandeling van ADHD sterk geassocieerd is met een verminderd risico op stemmingsstoornissen, drugsgebruik, criminaliteit, suïcidaliteit, traumatisch hersenletsel, motorvoertuigongevallen, verwondingen en verbetering van academische resultaten. Ook de meta-analyses bevestigen een beschermend effect van medicamenteuze behandeling op academische resultaten, ongevallen en verwondingen en stemmingsstoornissen. De resultaten zijn gepubliceerd in Journal of Psychiatric Research.

Volgens een nieuwe review en meta-analyse is medicamenteuze behandeling van ADHD sterk geassocieerd met een verminderd risico op stemmingsstoornissen, drugsgebruik, criminaliteit, suïcidaliteit, traumatisch hersenletsel, motorvoertuigongevallen, verwondingen en verbetering van academische resultaten. Ook uit de meta-analyses zou een beschermend effect blijken van medicamenteuze behandeling op academische resultaten, ongevallen en verwondingen en stemmingsstoornissen. Het verband met een lager risico zou vooral sterk zijn bij therapietrouw van medicatie, wat volgens de auteurs wijst op de noodzaak tot ontwikkeling van innovatieve methoden om therapietrouw te bevorderen. De resultaten zijn gepubliceerd in Journal of Psychiatric Research.

NB: Er is in dit onderzoek sprake van conflicts of interest bij enkele van de auteurs.

#adhd #stimulantia #dexamfetamine #methylfenidaat

Boland, H., DiSalvo, M., Fried, R., Woodworth, K. Y., Wilens, T., Faraone, S. V., & Biederman, J. (2020). A literature review and meta-analysis on the effects of ADHD medications on functional outcomes. Journal of Psychiatric Research, 123, 21–30. https://doi.org/10.1016/j.jpsychires.2020.01.006

Up2Date! ontvangen?

Voer je e-mailadres in om regelmatig Up2Date! in je digitale brievenbus te ontvangen.

Geef een reactie

Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Enable Notifications    Ok No thanks