QbTest ook haalbaar voor oudere volwassenen met ADHD

De #QbTest is haalbaar voor oudere volwassenen en de factoren hyperactiviteit en onoplettendheid zijn geldige parameters voor de diagnostische beoordeling van #ADHD bij oudere volwassenen, wanneer deze naast zelfrapporten worden gebruikt. Dit blijkt uit nieuw onderzoek gepubliceerd in de International Journal of Geriatric Psychiatry.

ADHD komt ook voor op oudere leeftijd, met een prevalentie van 2,8 tot 3,3% bij volwassenen ouder dan 60 jaar. De meeste diagnostische beoordelingstools zijn niet gevalideerd voor oudere volwassenen. De gekwantificeerde gedragstest (QbTest) is een objectieve beoordeling van de kernsymptomen van ADHD en is gevalideerd voor kinderen en jongere volwassenen. Nu is ook onderzocht of de QbTest kan worden gebruikt om onderscheid te maken tussen oudere volwassenen met ADHD en gezonde controlepersonen.

Oudere volwassenen van 55 tot 79 jaar met (n = 97) of zonder (n = 112) ADHD werden beoordeeld met de QbTest. Ze beoordeelden ook de ernst van de ADHD-symptomen. QbTest onbewerkte scores werden tussen groepen vergeleken. Factorscores werden berekend met behulp van factorbelastingen van een confirmatieve factoranalyse (CFA). Multilevel regressies werden gebruikt om de effecten van achtergrondkenmerken en comorbiditeit te bepalen. Logistische regressies werden uitgevoerd om te bepalen of de QbTest onderscheid maakte tussen patiënten met ADHD en gezonde controles.

De factorstructuur van de CFA was vergelijkbaar met die van jongere leeftijdsgroepen. Oudere leeftijd was geassocieerd met een hogere score voor onoplettendheid. Parameters die de factoren hyperactiviteit en inattentie, maar niet impulsiviteit bevatten, bleken significant bij te dragen aan het onderscheid tussen de groepen. De QbTest had een correcte classificatiesnelheid van 70%, die werd verhoogd tot 91% bij het combineren van QbTest-scores en zelfrapportages over de ernst van de ADHD-symptomen.

1
Hulp nodig?
Hoi! Ik help je graag. Je kunt met mij whatsappen via deze knop. Let op: Deze functie is bedoeld voor communicatie tussen een websitebezoeker en de redactie. Dit kan zowel een zorgprofessional als een patiënt zijn. Echter, er wordt geen medische informatie of advies gegeven.

Met vriendelijke groet,
Sander Brouwer
GGZ Verpleegkundig Specialist
Redactie Kennisblog
Powered by
%d bloggers liken dit: