Nieuw slaapmiddel Lemborexant beter dan Zolpidem?

Leeswijzer onderzoek

Houd bij het interpreteren van onderzoeksresultaten altijd rekening met de volgende aandachtspunten:

- Onderzoeken hebben bijna altijd wel een of meerdere beperkingen (bv. in de onderzoeksopzet, onderzoeksmethode, bias e.d.). Vaak staan deze vermeld in het discussiestuk van het onderzoeksartikel.
- Onderzoekers kunnen een conflict of interest hebben zoals bijvoorbeeld sponsoring door farmaceutische bedrijven. Ook dit staat vaak vermeld in het onderzoeksartikel.
- Ga nooit alleen maar af op een abstract van een onderzoeksartikel (of op een artikel wat naar aanleiding hiervan is gepubliceerd op het Kennisblog), maar controleer de informatie ook zelf altijd nog op kwaliteit en betrouwbaarheid in de originele bron.

Je kunt onderzoek en artikelen tot op zekere hoogte beoordelen met hulpmiddelen, bijvoorbeeld met de beoordelingscriteria voor relevantie en betrouwbaarheid van de Rijksuniversiteit Groningen.

Een nieuw slaapmiddel, Lemborexant, is superieur gebleken aan placebo en zolpidem, zo blijkt uit de SUNRISE-1-studie, een gerandomiseerde klinische studie bij oudere volwassenen met slapeloosheid. Mensen die willekeurig werden toegewezen aan een van de twee doses lemborexant, vielen sneller in slaap – en bleven langer slapen – in vergelijking met mensen die werden toegewezen aan placebo of zolpidem. De studie is online gepubliceerd in JAMA Network Open.

Resultaten van de SUNRISE-2-studie suggereerden eerder dit jaar al dat lemborexant goed wordt verdragen en effectief is gebleken gedurende tenminste 1 jaar. Lemborexant is een orexine / hypocretine receptorantagonist. Het medicijn bevordert de slaap door het signaleren van orexine, een neuropeptide in de hersenen dat wakkerheid bevordert, te remmen.

Beperkingen
De resultaten zijn veelbelovend, echter ook bij deze studie zijn wat opmerkingen te plaatsen. Zo zijn slaapdagboekwaarden voor slaaplatentie en wake-after-sleep onset beoordeeld en gerapporteerd als statistisch verbeterd, maar de specifieke waarden zijn niet vermeld. Ook was Lembirexant niet superieur met betrekking tot veiligheid of subjectieve resultaten zoals gemeten met de Insomnia Severity Index.

Benzodiazepine-agonist Zolpidem In een recent artikel in het Geneesmiddelen Bulletin staat overigens beschreven dat de effecten van benzodiazepine-agonisten zoals Zolpidem bij slaapstoornissen gering zijn: een kortere inslaaptijd van 7 minuten (slaaplatentietijd), subjectief vastgesteld, en van 22 minuten, objectief gemeten (tot en met de eerste polysomnografische registratie van slaap). Auteurs bij een editorial van een onderzoek spreken over een misplaatst vertrouwen in het effect van slaapmiddelen. Zij wijzen op onderzoeken van niet-medicamenteuze behandelingen, zoals cognitieve gedragstherapie. Die onderzoeken tonen vergelijkbare (geringe) effecten aan, die als de therapie is gestopt, langer aanhouden dan bij slaapmedicatie.

In de Horizonscan Geneesmiddelen staat beschreven dat lemborexant mogelijk de benzodiazepine-antagonisten gaat verdringen. De Horizonscan noemt de resultaten van het middel veelbelovend maar met name lange termijn effecten en verslavingsaspecten zijn niet bekend. Verwachte registratie in Nederland is volgens de Horizonscan pas in 2021.

1
Hulp nodig?
Hoi! Ik help je graag. Je kunt met mij whatsappen via deze knop. Let op: Deze functie is bedoeld voor communicatie tussen een websitebezoeker en de redactie. Dit kan zowel een zorgprofessional als een patiënt zijn. Echter, er wordt geen medische informatie of advies gegeven.

Met vriendelijke groet,
Sander Brouwer
GGZ Verpleegkundig Specialist
Redactie Kennisblog
Powered by