Niet-farmacologische interventies voor cognitieve problemen bij ADHD: beweging is het meest effectief.

Fysieke inspanning (beweging) is als niet-medicamenteuze interventie het meest effectief in de behandeling van de symptomen van ADHD. Dit blijkt uit een nieuwe meta-analyse naar de neuropsychologische effecten van niet-farmacologische interventies voor ADHD. De resultaten zijn gepubliceerd in Journal of Psychiatric Research.

Gegevens werden verkregen uit studies die gebruik maakten van objectieve cognitieve metingen. Meerdere meta-analyses werden uitgevoerd om de effectiviteit van deze interventies te vergelijken. De definitieve meta-analyse omvatte 18 onderzoeken met interventies die werden onderverdeeld in vier categorieën: neurofeedback, cognitieve gedragstherapie, cognitieve training en lichamelijke oefeningen.

Lichamelijke oefeningen toonden de hoogste gemiddelde effectgrootte. Een verdere evaluatie van cognitieve functies liet o.a. middelgrote tot grote positieve effecten zien op aandacht, remming, flexibiliteit en werkgeheugen waarbij het effect op de remming het grootst was.

Interpretatie resultaten

Van alle onderzochte non-farmacologische interventies gaf sporten weliswaar de grootste effect size, hoewel ‘slechts’ een kleine tot medium effect size. Ter vergelijking: stimulantia hebben op groepsniveau een hele grote effect size. Verbeterde slaap en dag/nacht ritme is niet meegenomen in de analyses. De resultaten laten wel zien dat het van belang is om niet-farmacologische interventies in te zetten naast de farmacologische behandeling bij ADHD.

Bar Lambez, Anna Harwood, Elana Zion Golumbic, Yuri Rassovsky, Non-pharmacological interventions for cognitive difficulties in ADHD: A systematic review and meta-analysis, Journal of Psychiatric Research, 2019.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S002239561930616

1
Hulp nodig?
Hoi! Ik help je graag. Je kunt met mij whatsappen via deze knop. Let op: Deze functie is bedoeld voor communicatie tussen een websitebezoeker en de redactie. Dit kan zowel een zorgprofessional als een patiënt zijn. Echter, er wordt geen medische informatie of advies gegeven.

Met vriendelijke groet,
Sander Brouwer
GGZ Verpleegkundig Specialist
Redactie Kennisblog
Powered by
%d bloggers liken dit: