Mogelijk tot 45 procent van de COVID-19-infecties zijn asymptomatisch

Een buitengewoon percentage van de mensen die besmet zijn met het virus – tot wel 45 procent – zijn mensen die nooit symptomen van de ziekte vertonen, zo blijkt uit de resultaten van een Scripps Research-analyse van openbare datasets over asymptomatische infecties. De bevindingen, onlangs gepubliceerd in Annals of Internal Medicine, suggereren dat asymptomatische infecties mogelijk een belangrijke rol hebben gespeeld in de vroege en voortdurende verspreiding van COVID-19 en benadrukken de noodzaak van uitgebreide testen en contacttracering.

“Onze review benadrukt echt het belang van testen. Het is duidelijk dat we met zo’n hoge asymptomatische snelheid een heel breed net moeten uitwerpen, anders zal het virus ongrijpbaar voor ons blijven.”

Informatie uit teststudies van 16 verschillende cohorten van over de hele wereld werden onderzocht. De datasets – verzameld via trefwoordzoekopdrachten van PubMed, bioRxiv en medRxiv, evenals Google-zoekopdrachten van relevante nieuwsberichten – bevatten gegevens over verpleeghuisbewoners, cruisepassagiers, gevangenen en verschillende andere groepen. Wat de groepen vrijwel allemaal gemeen hadden, was dat een zeer groot deel van de geïnfecteerde personen geen symptomen had. Onder meer dan 3.000 gevangenen in vier staten (in de VS) die positief testten op het coronavirus, was dit cijfer astronomisch: 96 procent asymptomatisch.

De review suggereert verder dat asymptomatische personen het virus voor een langere periode, misschien langer dan 14 dagen, kunnen overdragen. De virale ladingen lijken erg op elkaar bij mensen met of zonder symptomen, maar het blijft onduidelijk of hun besmettelijkheid even groot is. Om dat probleem op te lossen, zijn grootschalige onderzoeken nodig met voldoende aantallen asymptomatische mensen.

De auteurs concluderen ook dat het ontbreken van symptomen niet betekent dat er geen schade is. CT-scans uitgevoerd op 54 procent van de 76 asymptomatische personen op het cruiseschip Diamond Princess lijken significante subklinische longafwijkingen te vertonen, wat de mogelijkheid vergroot dat een SARS-CoV-2-infectie de longfunctie beïnvloedt, maar die mogelijk niet direct duidelijk wordt. De wetenschappers zeggen dat verder onderzoek nodig is om de potentiële betekenis van deze bevinding te bevestigen.

De auteurs erkennen verder dat het gebrek aan longitudinale gegevens het onderscheid tussen asymptomatische en presymptomatische individuen moeilijk maakt. Een asymptomatisch persoon is iemand die is geïnfecteerd met SARS-CoV-2, maar nooit symptomen van COVID-19 ontwikkelt, terwijl een presymptomatische persoon op vergelijkbare wijze is geïnfecteerd, maar uiteindelijk symptomen zal ontwikkelen. Longitudinaal testen, dat verwijst naar herhaald testen van individuen in de tijd, zou helpen om onderscheid te maken tussen beide.

“Onze schatting van 40 tot 45 procent asymptomatisch betekent dat, als je pech hebt om geïnfecteerd te raken, de kans bijna een fluitje van een cent is of je symptomen gaat krijgen. Dus om anderen te beschermen, denken we dat het heel logisch is om een masker te dragen ”, besluiten de auteurs.

Prevalence of Asymptomatic SARS-CoV-2 Infection. Daniel P. Oran, AM, Eric J. Topol, MD. Annals of Internal Medicine doi:10.7326/M20-3012

1
Hulp nodig?
Hoi! Ik help je graag. Je kunt met mij whatsappen via deze knop. Let op: Deze functie is bedoeld voor communicatie tussen een websitebezoeker en de redactie. Dit kan zowel een zorgprofessional als een patiënt zijn. Echter, er wordt geen medische informatie of advies gegeven.

Met vriendelijke groet,
Sander Brouwer
GGZ Verpleegkundig Specialist
Redactie Kennisblog