Melatonine ‘ongeschikt’ voor jetlag-behandeling

Volgens een nieuwe review naar het beschikbare bewijs zou Melatonine niet meer moeten worden voorgeschreven voor de behandeling van jetlag. Reden hiervoor zou vooral het beperkte (of incomplete) bewijs zijn. De nieuwe review is gepubliceerd in Drug and Therapeutics Bulletin.

Verschillende klinische onderzoeken hebben het effect van melatonine op symptomen van jetlag beoordeeld. Veel van de onderzoeken waren – zo blijkt uit de nieuwe review – echter klein, de meeste werden gepubliceerd tussen 1986 en 2005 en details over de bron of farmaceutische vorm van melatonine werden niet altijd beschikbaar gesteld.

De laatste expert review heeft ook geconcludeerde dat melatonine slechts een bescheiden effect lijkt te hebben op symptomen van jetlag vergeleken met placebo. Meta-analyse van gegevens uit vier studies (232 deelnemers) toonde aan dat de ernst van de jetlag (beoordeeld met een 100-puntsschaal) 27 was met melatonine en 45 met placebo.

#melatonine #jetlag

1
Hulp nodig?
Hoi! Ik help je graag. Je kunt met mij whatsappen via deze knop. Let op: Deze functie is bedoeld voor communicatie tussen een websitebezoeker en de redactie. Dit kan zowel een zorgprofessional als een patiënt zijn. Echter, er wordt geen medische informatie of advies gegeven.

Met vriendelijke groet,
Sander Brouwer
GGZ Verpleegkundig Specialist
Redactie Kennisblog
Powered by
%d bloggers liken dit: