Medicinale cannabis voor psychiatrische aandoeningen: een systematische review.

Er is momenteel bemoedigend bewijs voor medicinale cannabis bij de behandeling van een reeks psychiatrische stoornissen. Het huidige bewijs in het opkomende gebied van cannabinoïde-therapieën in de psychiatrie is echter nog in een zeer vroeg stadium en daarom is het op dit moment voorbarig om op cannabinoïden gebaseerde interventies aan te bevelen. Dit concluderen onderzoekers in een review naar medicinale cannabis voor behandeling van psychiatrische aandoeningen waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in BMC Psychiatry.

Enkele studies bieden voorzichtige ondersteuning voor cannabinoïden (cannabidiol; CBD) in het verminderen van sociale angst;  met gemengd (voornamelijk positief) bewijs voor adjunctief gebruik bij schizofrenie. Casestudies suggereren dat medicinale cannabis ook gunstig kan zijn voor het verbeteren van slaap en posttraumatische stressstoornis, maar het bewijs is momenteel nog zwak.
Voorlopige onderzoeksresultaten duiden niet op een verbetering van depressieve symptomen met THC en evenmin voor manie met CBD. Eén geïsoleerde studie wijst op enige potentiële werkzaamheid voor een orale combinatie van cannabinoïde / terpeen bij ADHD. 

Gebruik van formuleringen met een hoog THC-gehalte moeten worden vermeden bij jongeren en bij mensen met angst- of psychotische stoornissen. Geleidelijke titratie, regelmatige beoordeling en voorzichtigheid bij cardiovasculaire en respiratoire aandoeningen, zwangerschap en borstvoeding zijn van belang.

Sarris, J., Sinclair, J., Karamacoska, D. et al. Medicinal cannabis for psychiatric disorders: a clinically-focused systematic review. BMC Psychiatry 20, 24 (2020) doi:10.1186/s12888-019-2409-8

1
Hulp nodig?
Hoi! Ik help je graag. Je kunt met mij whatsappen via deze knop. Let op: Deze functie is bedoeld voor communicatie tussen een websitebezoeker en de redactie. Dit kan zowel een zorgprofessional als een patiënt zijn. Echter, er wordt geen medische informatie of advies gegeven.

Met vriendelijke groet,
Sander Brouwer
GGZ Verpleegkundig Specialist
Redactie Kennisblog
Powered by
%d bloggers liken dit: