Medewerkers Parnassia namen ontslag om steekincident met Malek F.

Drie medewerkers van de Parnassia Groep in Den Haag hebben ontslag genomen om Malek F. De Syriër stond onder behandeling bij Parnassia toen hij op Bevrijdingsdag in 2018 drie mensen neerstak. De opgestapte medewerkers gaven aan dat zij de verantwoordelijkheid voor de psychiatrische patiënten en de bijkomende risico’s niet meer konden dragen. De nasleep van de steekpartij heeft diepe sporen achtergelaten bij Parnassia. Dit alles blijkt uit een rapport van de Inspectie Gezondheidszorg.

Parnassia is na de daad van Malek direct aan de slag gegaan met doorvoeren van verbeteringen. Toch blijkt uit het rapport van de inspectie dat dit nog niet volledig van de grond is gekomen, maar de waakhond heeft hiervoor begrip: ‘Het betreurt de inspectie dat het steekincident negatieve gevolgen heeft gehad voor de werkbeleving van individuele medewerkers en de continuïteit van het personeel. De inspectie begrijpt dat hierdoor vertraging is ontstaan in het uitvoeren van de verbetermaatregelen omdat prioriteit lag bij de uitvoering van het primaire proces.’

De Inspectie wil nu alsnog wel snel verbetering zien. Zo moet het crisissignaleringsplan worden verbeterd. Medewerkers geven volgens de inspectie aan het lastig te vinden deze op te stellen omdat de patiënt hier vaak niet aan mee wil werken. Volgens de inspectie kunnen deze plannen desondanks wel gemaakt worden op basis van de observaties van de zorgverleners. Zij moeten in staat zijn om een inschatting te maken van het gedrag van een patiënt in geval van een crisis. De inspectie wil dat er vanaf december met een nieuwe werkinstructie op dit gebied gewerkt gaat worden. Ook moet de bereikbaarheid van de afdeling binnen de gehele Parnassia Groep snel worden verbeterd.

#malekf #parnassia #inspectie

1
Hulp nodig?
Hoi! Ik help je graag. Je kunt met mij whatsappen via deze knop. Let op: Deze functie is bedoeld voor communicatie tussen een websitebezoeker en de redactie. Dit kan zowel een zorgprofessional als een patiënt zijn. Echter, er wordt geen medische informatie of advies gegeven.

Met vriendelijke groet,
Sander Brouwer
GGZ Verpleegkundig Specialist
Redactie Kennisblog
Powered by
%d bloggers liken dit: