Ledenpeiling personeelstekorten 1 jaar later: ‘Ik merk geen verschil’

Na een jaar vol initiatieven om de personeelstekorten in de zorg aan te pakken, zien verpleegkundigen en verzorgenden in de praktijk helaas nog geen verbetering. Slechts 3% merkt dat de werkdruk is afgenomen. 69% zegt dat de werkdruk in het afgelopen jaar juist hoger is geworden. De roep om een hoger salaris en betere arbeidsvoorwaarden zwelt aan, net als de behoefte aan meer waardering, inspraak en zeggenschap. Een groeiende groep geeft aan de zorg te willen verlaten. Dit blijkt uit een herhaalonderzoek onder bijna 17.000 leden van Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland.

Sonja Kersten, directeur van V&VN: “Vrijwel nergens ziet men de situatie verbeteren door de huidige aanpak. Er wordt veel gedaan om nieuwe mensen te vinden, maar dat zet te weinig zoden aan de dijk als er tegelijkertijd sprake is van een torenhoge uitstroom. Want als die nieuwe medewerkers weer pijlsnel de zorg verlaten – omdat er te weinig begeleiding is, omdat ze taken moeten uitvoeren waar ze niet voor zijn opgeleid – dan ben je aan het dweilen met de kraan open. Verpleegkundigen en verzorgenden weten als geen ander wat er op de werkvloer werkt en wat niet. De praktijk is helaas dat zij door werkgevers nog te weinig worden betrokken. Terwijl het juist de werkgevers zijn die nog onvoldoende in actie zijn gekomen om het werk aantrekkelijker te maken, met minder administratieve rompslomp en meer waardering en meer ruimte voor persoonlijke ontwikkeling.

Infographic onderzoek personeelstekort V&VN

1
Hulp nodig?
Hoi! Ik help je graag. Je kunt met mij whatsappen via deze knop. Let op: Deze functie is bedoeld voor communicatie tussen een websitebezoeker en de redactie. Dit kan zowel een zorgprofessional als een patiënt zijn. Echter, er wordt geen medische informatie of advies gegeven.

Met vriendelijke groet,
Sander Brouwer
GGZ Verpleegkundig Specialist
Redactie Kennisblog
Powered by
%d bloggers liken dit: