Huisartsentekort: zorgverzekeraar Menzis gaat meebetalen aan opleiding verpleegkundig specialist

In een poging het chronische probleem van het huisartsentekort een halt toe te roepen, gaat zorgverzekeraar Menzis meebetalen aan opleidingen voor nieuwe verpleegkundig specialisten. Volgens Menzis is het hoogst uitzonderlijk dat een zorgverzekeraar meebetaalt aan opleidingen, maar is het probleem intussen dusdanig groot dat het een onorthodoxe aanpak vergt. Dit meldt RTV Oost.

Uit onderzoek blijkt dat patiënten tevreden zijn over de zorg die zij leveren. Daarmee kan de inzet van VS en PA een oplossing vormen voor het huisartsentekort.

De Verpleegkundig Specialist en de Physician Assistant wordt in de nabije toekomst een prominente rol toebedacht als oplossing in de strijd tegen het huisartsentekort. “Een deel van de werkzaamheden van een huisarts kan overdag worden uitgevoerd door een VS of PA”, aldus Stanley Alards, manager zorginkoop bij Menzis.

Financiering studie
Nu nog worden de VS- en PA-opleidingen onder meer gefinancierd door het ministerie van OCW en een landelijke koepelorganisatie voor huisartsenzorg. Deze bijdragen zijn echter niet dekkend. Momenteel draait de huisarts voor de resterende kosten op, maar Menzis springt vanaf nu financieel bij.

Uitgangspunt is voor Menzis overigens wel dat de bestaande subsidies op de opleiding dusdanig worden uitgebreid dat de zorgverzekeraar in de toekomst niet langer financieel hoeft bij te springen. Menzis zegt daartoe op korte termijn een landelijke lobby op te starten.

#huisartsentekort #verpleegkundigspecialist

1
Hulp nodig?
Hoi! Ik help je graag. Je kunt met mij whatsappen via deze knop. Let op: Deze functie is bedoeld voor communicatie tussen een websitebezoeker en de redactie. Dit kan zowel een zorgprofessional als een patiënt zijn. Echter, er wordt geen medische informatie of advies gegeven.

Met vriendelijke groet,
Sander Brouwer
GGZ Verpleegkundig Specialist
Redactie Kennisblog