Gemiddelde dosering methylfenidaat effectiever dan hogere dosering bij kinderen met ADHD

Steeds verhogen van de dosis van methylfenidaat tot een bepaald punt levert geen extra behandelvoordeel op voor een kind, suggereert nieuw onderzoek. Onderzoekers voerden een meta-analyse uit van 18 onderzoeken met meer dan 600 kinderen met ADHD.

Resultaten toonden aan dat zowel lage als hoge doses methylfenidaat, vergeleken met placebo, een vrijwel identieke impact hadden op neurocognitieve taken gerelateerd aan impulsiviteit. Het sterkste effect op de testresultaten werd echter gevonden met de gemiddelde dosis. Verdere verhoging van de dosis voorbij de gemiddelde dosis had enig effect op gedragsfactoren, maar niet meer op impulsiviteit.

De hoofdboodschap van de studie is dat “als je begint te titreren en je hogere en hogere doses geeft en het niets doet, houd er dan rekening mee dat het niet altijd een hogere dosis is die een beter effect geeft”, aldus Karen Vertessen, arts en promovendus aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Vertessen presenteerde de bevindingen op het 32e congres van de European College of Neuropsychopharmacology (ECNP). #adhd #ritalin #methylfenidaat #methylphenidate

https://lnkd.in/ezH26YH

1
Hulp nodig?
Hoi! Ik help je graag. Je kunt met mij whatsappen via deze knop. Let op: Deze functie is bedoeld voor communicatie tussen een websitebezoeker en de redactie. Dit kan zowel een zorgprofessional als een patiënt zijn. Echter, er wordt geen medische informatie of advies gegeven.

Met vriendelijke groet,
Sander Brouwer
GGZ Verpleegkundig Specialist
Redactie Kennisblog
Powered by
%d bloggers liken dit: