Farmacotherapie van ADHD bij volwassenen met autismespectrumstoornis: effectiviteit en bijwerkingen

Vaak wordt gedacht dat symptomen van ADHD moeilijker te behandelen zijn bij patiënten met een combinatie van ADHD en autismespectrumstoornis (ASS), in tegenstelling tot alleen ADHD. Er is vooralsnog weinig bewijs beschikbaar over de invloed van ASS op de effecten van farmacotherapie bij volwassenen met ADHD. Resultaten uit nieuw onderzoek tonen aan dat medicatie voor ADHD effectief en veilig lijkt te kunnen worden voorgeschreven aan patiënten met ADHD en comorbide ASS. ​(Muit, Bothof, & Kan, 2019)​

In het onderzoek werden 60 volwassenen met ADHD en comorbide ASS geselecteerd uit een polikliniek en vergeleken met 226 volwassenen uit dezelfde kliniek met alleen ADHD. Beide groepen kregen soortgelijke behandelingen. Significante afnames in symptomen van ADHD werden in beide groepen gevonden. Een diagnose van ASS had geen invloed op de vermindering van de symptomen van ADHD. Er werden ook geen significante groepsverschillen in bijwerkingen of vitale functies gevonden.

De resultaten tonen aan dat medicatie voor ADHD effectief en veilig lijkt te kunnen worden voorgeschreven aan patiënten met ADHD en comorbide ASS. Suggesties voor toekomstig onderzoek worden besproken.

#adhd #autisme #autismespectrum

  1. Muit, J. J., Bothof, N., & Kan, C. C. (2019). Pharmacotherapy of ADHD in Adults With Autism Spectrum Disorder: Effectiveness and Side Effects. Journal of Attention Disorders, 215–225. doi: 10.1177/1087054719866255
1
Hulp nodig?
Hoi! Ik help je graag. Je kunt met mij whatsappen via deze knop. Let op: Deze functie is bedoeld voor communicatie tussen een websitebezoeker en de redactie. Dit kan zowel een zorgprofessional als een patiënt zijn. Echter, er wordt geen medische informatie of advies gegeven.

Met vriendelijke groet,
Sander Brouwer
GGZ Verpleegkundig Specialist
Redactie Kennisblog