‘Detoxen’ van sociale media verbetert het welzijn niet.

Het lijkt nu meer in de mode dan ooit: ‘afkicken’ van je smartphone, tablet en digitale media. Aan de basis van deze trend ligt de veronderstelling dat het gebruik van digitale apparaten – en met name op sociale media – op de een of andere manier ongezond is. En als we ons onthouden hiervan zouden we gelukkiger kunnen worden. Als het op sociale media aankomt, suggereert een nieuw artikel in Media Psychology dat dit niet klopt. Onderzoekers hebben ontdekt dat het stoppen met sociale media voor maximaal vier weken niets bijdraagt aan ons welzijn of onze kwaliteit van leven.

Deelnemers (N = 130) werden willekeurig toegewezen aan vijf experimentele omstandigheden: geen verandering in het gebruik van sociale media en een week, twee weken, drie weken en vier weken onthouding van sociale media (Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat). Alle deelnemers vulden een dagelijks dagboek in waarmee eenzaamheid, welzijn en kwaliteit van de dag gemeten werd. De resultaten toonden geen belangrijk effect van onthouding van sociale media. De duur van onthouding was niet geassocieerd met verandering in uitkomsten en de volgorde van onthouding verklaarde de variantie in uitkomsten ook niet.

Jeffrey A. Hall, Chong Xing, Elaina M. Ross & Rebecca M. Johnson (2019) Experimentally manipulating social media abstinence: results of a four-week diary study, Media Psychology, DOI: 10.1080/15213269.2019.1688171

#Facebook, #Twitter, #Instagram, #Snapchat #socialmedia #socialemedia

1
Hulp nodig?
Hoi! Ik help je graag. Je kunt met mij whatsappen via deze knop. Let op: Deze functie is bedoeld voor communicatie tussen een websitebezoeker en de redactie. Dit kan zowel een zorgprofessional als een patiënt zijn. Echter, er wordt geen medische informatie of advies gegeven.

Met vriendelijke groet,
Sander Brouwer
GGZ Verpleegkundig Specialist
Redactie Kennisblog
Powered by
%d bloggers liken dit: