De effecten van vitamine D-suppletie op ADHD

Leeswijzer onderzoek

Houd bij het interpreteren van onderzoeksresultaten altijd rekening met de volgende aandachtspunten:

- Onderzoeken hebben bijna altijd wel een of meerdere beperkingen (bv. in de onderzoeksopzet, onderzoeksmethode, bias e.d.). Vaak staan deze vermeld in het discussiestuk van het onderzoeksartikel.
- Onderzoekers kunnen een conflict of interest hebben zoals bijvoorbeeld sponsoring door farmaceutische bedrijven. Ook dit staat vaak vermeld in het onderzoeksartikel.
- Ga nooit alleen maar af op een abstract van een onderzoeksartikel (of op een artikel wat naar aanleiding hiervan is gepubliceerd op het Kennisblog), maar controleer de informatie ook zelf altijd nog op kwaliteit en betrouwbaarheid in de originele bron.

Je kunt onderzoek en artikelen tot op zekere hoogte beoordelen met hulpmiddelen, bijvoorbeeld met de beoordelingscriteria voor relevantie en betrouwbaarheid van de Rijksuniversiteit Groningen.

Verschillende onderzoeken hebben reeds de gunstige rol aangetoond van micronutriënten zoals vitamine D bij de ontwikkeling en verbetering van de prestaties van het neuronale systeem. Resultaten uit Iranees onderzoek onder 6 tot 13-jarige scholieren met ADHD naar de effecten van vitamine D-suppletie suggereren nu dat vitamine D-suppletie niet alleen gedragsproblemen bij ADHD kan verbeteren, maar ook verergering van symptomen van de aandoening voorkomt en de impulsiviteit vermindert.

In de dubbelblinde parallelle klinische studie werden 70 proefpersonen gekozen uit 6–13-jarige scholieren met ADHD (gediagnosticeerd door een kinderpsychiater). Vitamine D3-supplementen (1000 IE) of placebo werd dagelijks toegediend gedurende drie maanden. De verbeteringen waren vooral nadrukkelijk zichtbaar in emotionele- en gedragsproblemen. De serumconcentraties van vitamine D bij de proefpersonen aan het begin van de studie lagen binnen de aanbevolen waarden en daarom kunnen de waargenomen effecten niet eenvoudig worden toegeschreven aan correctie van een eventueel vitamine D-tekort.

Suppletie met slechts een enkele dosis en binnen een enkele periode (drie maanden) zijn twee van de belangrijkste beperkingen van deze studie. 

Naeini, A. A., Fasihi, F., Najafi, M., Ghazvini, M. R., & Hasanzadeh, A. (2019). The effects of vitamin D supplementation on ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) in 6–13 year-old students: A randomized, double-blind, placebo-controlled study. European Journal of Integrative Medicine25, 28–33. https://doi.org/10.1016/j.eujim.2018.10.006

#adhd #vitamine-d

1
Hulp nodig?
Hoi! Ik help je graag. Je kunt met mij whatsappen via deze knop. Let op: Deze functie is bedoeld voor communicatie tussen een websitebezoeker en de redactie. Dit kan zowel een zorgprofessional als een patiënt zijn. Echter, er wordt geen medische informatie of advies gegeven.

Met vriendelijke groet,
Sander Brouwer
GGZ Verpleegkundig Specialist
Redactie Kennisblog
Powered by