De associatie tussen ADHD en obesitas

In een nieuwe review is het meest recente bewijs gepresenteerd over het verband tussen ADHD en obesitas. De review laat zien dat er meta-analytisch bewijs is dat een significant verband tussen deze twee aandoeningen ondersteunt, althans bij volwassenen. De huidige review is gebaseerd op eerdere relevante systematische beoordelingen en een zoekopdracht in Pubmed en PsycINFO tot 1 augustus 2019.

Hoewel de associatie tussen ADHD en obesitas in eerste instantie paradoxaal lijkt, is er in de afgelopen twee decennia een toenemend aantal studies geweest over dit onderwerp. Er wordt ook steeds meer bewijsmateriaal gepubliceerd over de genetische- en omgevingsfactoren die aan de associatie ten grondslag liggen. De oorzaak-gevolg paden, evenals de exacte mechanismen die de associatie verklaren, blijven vooralsnog onduidelijk. Ook is empirisch bewijs voor de meest effectieve behandeling van patiënten met de twee aandoeningen nog steeds beperkt. Daarom blijft de associatie na bijna 20 jaar nog altijd een soort raadsel.

#adhd #obesitas #review #pubmed #adhdawareness

1
Hulp nodig?
Hoi! Ik help je graag. Je kunt met mij whatsappen via deze knop. Let op: Deze functie is bedoeld voor communicatie tussen een websitebezoeker en de redactie. Dit kan zowel een zorgprofessional als een patiënt zijn. Echter, er wordt geen medische informatie of advies gegeven.

Met vriendelijke groet,
Sander Brouwer
GGZ Verpleegkundig Specialist
Redactie Kennisblog
Powered by
%d bloggers liken dit: