Autisme en ADHD delen dezelfde genen

Leeswijzer onderzoek

Houd bij het interpreteren van onderzoeksresultaten altijd rekening met de volgende aandachtspunten:

- Onderzoeken hebben bijna altijd wel een of meerdere beperkingen (bv. in de onderzoeksopzet, onderzoeksmethode, bias e.d.). Vaak staan deze vermeld in het discussiestuk van het onderzoeksartikel.
- Onderzoekers kunnen een conflict of interest hebben zoals bijvoorbeeld sponsoring door farmaceutische bedrijven. Ook dit staat vaak vermeld in het onderzoeksartikel.
- Ga nooit alleen maar af op een abstract van een onderzoeksartikel (of op een artikel wat naar aanleiding hiervan is gepubliceerd op het Kennisblog), maar controleer de informatie ook zelf altijd nog op kwaliteit en betrouwbaarheid in de originele bron.

Je kunt onderzoek en artikelen tot op zekere hoogte beoordelen met hulpmiddelen, bijvoorbeeld met de beoordelingscriteria voor relevantie en betrouwbaarheid van de Rijksuniversiteit Groningen.

Onderzoekers van iPSYCH, het grootste onderzoeksproject van Denemarken op het gebied van psychiatrie, hebben ontdekt dat overeenkomsten tussen ADHD en autisme kunnen worden gekoppeld aan veranderingen in dezelfde genen. De nieuwe studie is de grootste studie tot nu toe van zeldzame mutaties in het genoom van mensen met ADHD en autisme. De resultaten zijn gepubliceerd in Nature Neuroscience.

Het feit dat mutaties in dezelfde mate en in dezelfde genen worden gevonden bij kinderen met autisme en bij kinderen met ADHD, wijst erop dat dezelfde biologische mechanismen betrokken zijn.

Het gen dat het meest beïnvloed wordt door mutaties bij deze psychische stoornissen is het zogeheten MAP1A-gen. Dit gen is betrokken bij het vormen van de fysieke structuur van zenuwcellen en is van belang bij de ontwikkeling van de hersenen. De mutaties van dit gen die gevonden zijn, geven een verhoogd risico op de ontwikkeling van autisme of ADHD. Het risico hierop neemt meer dan 15 keer toe bij mensen die deze genmutatie hebben.

Dit is de eerste keer dat het genoom zo uitgebreid in kaart is gebracht voor zowel ADHD als autisme, en de ontdekking dat kinderen met ADHD dezelfde hoeveelheid schadelijke genmutaties in hun DNA hebben als kinderen met autisme is volgens de onderzoekers zowel opvallend als behoorlijk verrassend.

#adhd #autisme #genen #dna

Satterstrom, F.K., Walters, R.K., Singh, T. et al. Autism spectrum disorder and attention deficit hyperactivity disorder have a similar burden of rare protein-truncating variants. Nat Neurosci 22, 1961–1965 (2019) doi:10.1038/s41593-019-0527-8.

1
Hulp nodig?
Hoi! Ik help je graag. Je kunt met mij whatsappen via deze knop. Let op: Deze functie is bedoeld voor communicatie tussen een websitebezoeker en de redactie. Dit kan zowel een zorgprofessional als een patiënt zijn. Echter, er wordt geen medische informatie of advies gegeven.

Met vriendelijke groet,
Sander Brouwer
GGZ Verpleegkundig Specialist
Redactie Kennisblog
Powered by