Antidepressiva en negatieve gezondheidsuitkomsten

Resultaten van een nieuwe grote systematische review van 45 meta-analyses (die meer dan 1000 observationele studies omvatten) tonen aan dat er geen overtuigend bewijs is gevonden om beweringen te ondersteunen dat #antidepressiva worden geassocieerd met nadelige gezondheidsuitkomsten. De studie is online gepubliceerd in JAMA Psychiatry. De belangrijkste take-home boodschap van de studie is dat de antidepressiva over het algemeen veilig lijken in klinische termen en er geen absolute contra-indicatie is voor het voorschrijven van deze middelen wanneer er een duidelijke klinische indicatie bestaat.

De analyse toont aan dat er geen overtuigend bewijs is voor de associatie van antidepressiva met de meest ernstige bijwerkingen. In gevallen waarin er wel enig bewijs lijkt te zijn – zoals bij autisme en suïcidaliteit – is het waarschijnlijker dat de onderliggende ziekte de factor is die interfereert.

De resultaten toonden enig suggestief bewijs voor 21 associaties tussen antidepressivumgebruik en nadelige gezondheidsresultaten, zwak bewijs voor 39 en geen bewijs voor 46 associaties. Elf associaties hadden zeer suggestief bewijs van de associatie tussen antidepressivumgebruik en een verhoogd risico op nadelige gezondheidsuitkomsten, waaronder ADHD bij kinderen.

Er is geen bewijs gevonden van gerandomiseerde klinische onderzoeken over gebruik van antidepressiva en gezondheidsuitkomsten op langere termijn en verschillende nieuwere antidepressiva konden niet worden beoordeeld vanwege de beperkte beschikbare gegevens.

Voorzichtig interpreteren van de resultaten
Hoewel de gebruikte methoden van deze beoordeling correct zijn, de presentatie van gegevens nauwkeurig en de discussie over de meta-analyses evenwichtig is, is een belangrijke beperking van meta-analyses en paraplu beoordelingen het risico van reductionisme. Het maakt niet uit hoe goed meta-analyses, systematische reviews en paraplu-reviews zijn uitgevoerd, ze kunnen niet controleren op systematische bias of confounders die aanwezig zijn in de onderliggende studies.

JAMA Psychiatry. Published online October 2, 2019. doi:10.1001/jamapsychiatry.2019.2859

1
Hulp nodig?
Hoi! Ik help je graag. Je kunt met mij whatsappen via deze knop. Let op: Deze functie is bedoeld voor communicatie tussen een websitebezoeker en de redactie. Dit kan zowel een zorgprofessional als een patiënt zijn. Echter, er wordt geen medische informatie of advies gegeven.

Met vriendelijke groet,
Sander Brouwer
GGZ Verpleegkundig Specialist
Redactie Kennisblog
Powered by
%d bloggers liken dit: